Kapitel 1

Att åka tåg.

Under maj åkte vi ofantligt många mil med tåg. Rättare sagt 633 mil. Det släppte totalt ut 0,013 kg koldioxid. Så lite för att vara så långt! Med bil hade det släppt ut 604 kg, och med flyg hade det släppt ut 983 kg. Under juni var vi på semester i Italien där vi åkte tåg hela vägen på totalt 549 mil. Denna resa släppte tyvärr ut lite mer, vilket jag kommer skriva mer om längre ner i inlägget. Nu vill jag dela mina tankar om tåg och berätta varför tåg är så himla bra!

Alla Sveriges tåg går på miljömärkt el – alltså helt förnyelsebar. Det är bland annat därför det blir lägre utsläpp när du åker med tåg än om du skulle åka med ett fossildrivet fortskaffningsmedel. Tåg generellt är dessutom väldigt energieffektiva då de åker med hjul på en räls, till skillnad från bildäck av gummi mot asfalt eller ett köl i vatten. På så sätt kan du semestra i hela Sverige och släppa ut betydligt mindre koldioxid – allt från besök på vingårdar i söder till vandra på fjälltoppar uppe i norr. Tack vare allemansrätten får vi dessutom tälta nästan var vi vill, vilket blir billigare och lägre utsläpp än om vi skulle bo på ett hotell. Om ni vill ha mer inspiration om semester inom Sverige kan ni söka på #svemester och #närventyr på Instagram, och gå in på STFs hemsida.

Klimatsmartsemester.se har släppt en ny kalkyl på hur mycket koldioxid tåg släpper ut. Skillnaden på denna och SJ:s miljökalkyl är att SJ bara räknar med elproduktionen. Den andra räknar med räls, tågvagnar, etc. Detta resulterar i att våra utsläpp är större än vi skrivit tidigare eftersom vi har använt oss av SJ:s miljökalkyl och därmed fått lägre resultat. En enkel resa från Åre-Stockholm skulle enligt SJ släppa ut 0,0013 kg koldioxid medan vi på Klimatsmartsemester.se får resultatet 6,2 kg koldioxid. Vi kommer från och med detta inlägg räkna våra utsläpp på Klimatsmartsemester.se för en mer korrekt uträkning.

På vår en veckas semester i Italien färdades vi totalt 549 mil med främst tåg, men också båt och buss. Rättare sagt var det 504 mil med tåg, 4 mil med färja och 41 mil med buss. All resa med tåg släppte ut 114,7 kg koldioxid, båt släppte ut 6,8 kg och buss släppte ut 24,5 kg. Resultatet för hela resan blir då därför 146 kg koldioxid. Med flyg hade resan släppt ut 1270 kg koldioxid. Ifall vi åkt 549 mil tåg i Sverige hade det släppt ut 54,9 kg per person. Även om det vore ett eltåg vi åkte med i Europa skulle samma sträcka släppt ut 186,6 kg koldioxid. Största orsaken är att utsläppen från el-produktionen i Sverige skiljer sig så pass från andra delar av Europa.

”Hur åker jag tåg i Europa?”. Det finns många guider du kan läsa, men såhär gjorde vi. Först planerade vi var vi ville åka – Arco, Italien. Sedan planerade vi in att vi i varje byte skulle ha 1-2 timmars väntetid, ifall vi blev försenade (vilket det var en hel del av påväg ner p.g.a. olyckor). När vi hade en tydlig plan ringde vi till Europarunt.se:s kundservice (som tillhör företaget Tågbokningen) där vi fick hjälp med platsreservationer. Du behöver inte platsreservationer på alla tåg, du kan chansa och hoppas på en plats. Dock behöver du boka en plats på nattågen. I appen Rail Planner kan du söka tåg offline och se vilka tåg som behöver platsbokning.

”Kommer jag aldrig kunna resa mer?”. Klart du kommer. Det är dock upp till dig att välja ett klimatvänligare alternativ när du bokar din nästa resa. Ibland kan det orsaka mindre utsläpp att åka buss en längre sträcka än att ta tåget ifall tåget går på diesel. Tänk en extra gång ifall du verkligen behöver åka ända till Italien för att bada och klättra på klippor, Frankrike för att gå på vinprovning eller Österrike för att vandra bland bergen. Många av dessa aktiviter kan utföras i norden och spara resan ner i Europa.

När vi sitter och räknar ut utsläpp för denna resa slås vi återigen av det faktum att det ofta är mängd som spelar större roll än av du gör. Tåg är alltid mer klimatsmart om man gör en direkt jämförelse med flyg samma sträcka. Men att t.ex. åka tåg tvärs över Ryssland bort till Kina orsakar betydligt mer utsläpp än en flygresa Stockholm – Paris tur och retur. Där landar tågresan på strax över 800 kg CO2 och flyget Stockholm – Paris ca 500 kg. För oss skulle båda dessa resor vara ohållbara om vi vill hålla oss under vårt mål på 1 ton CO2 under 2019. Det vi vill visa med detta exempel är att bara för att vi sagt att vi har ett flygfritt år så kan vi inte för det resa runt jorden med tåg och båt och fortfarande uppnå vårt mål.

Källor:

https://klimatsmartsemester.se/sa-har-vi-raknat-tag

https://www.naturvardsverket.se/upload/stod-i-miljoarbetet/vagledning/miljoledning/miljoled-staten/verktyg-berakning-resors-klimatpaverkan-C364.pdf

http://www.naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/klimat/verktyg-for-berakning-av-personresors-%20klimatutslapp.xlsx

https://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval/el

https://europarunt.se

https://klimatsmartsemester.se/sites/default/files/metodrapport-klimatsmart-semester-version-1.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *