Kapitel 1

EU-valet och klimatet.

Söndagen den 26 maj är det EU-val. Alla EU:s invånare har då möjlighet att påverka vad Europeiska Parlamentet ska prioritera för politiska frågor kommande fem år. Men hur mycket kan egentligen Sverige påverka EU i klimatfrågorna?

Sverige har 20 EU-mandat av 751 stycken. Trots att Sverige är ett litet land så har varje parlamentariker möjlighet att föreslå ändringar i lagar och därmed driva miljöfrågor för att stärka EU:s miljölagstiftning. De närmsta åren är avgörande för om EU, och världen, ska klara Parisavtalets mål med att begränsa globala uppvärmningen till 1,5 grader. Antingen kan EU ta klimatförändringarna på allvar och agera, eller så kan det på sikt försvinna ur fokus. Även om vi i Sverige har egen klimatpolitik så har alla länders agerande stor vikt i hur klimatet kommer att förändras.

Exempel på vad EU har slagit igenom för olika lagstiftningar är förbud på engångsbestick, engångstallrikar, bomullspinnar, sugrör och ballongpinnar av plast senast år 2021. EU har också givit som förslag att förbjuda köttliknande namn på vegetariska produkter. Det skulle innebära att vegetariska produkter som innehåller ord som ”korv”, ”burgare” och ”färs” inte skulle få heta det. Dock måste Europaparlamentet i sin helhet rösta för förslaget för att det ska bli lag.

Vad kan lilla jag göra för förändring? Stor förändring! Alla som röstar har nu möjlighet att rösta fram EU-parlamentariker som vill driva fram förändring inom miljö- och klimatfrågor. Greta Thunberg började skolstrejka för klimatet ensam utanför Riksdagshuset för 10 månader sedan – nu har hon inspirerat och väckt engagemang hos människor runt hela världen om att göra det bästa för planeten.

Valkompassen kan du kolla vad de olika svenska partierna vill driva för frågor i EU. Supermiljöbloggen har dessutom sammanfattat var partierna står i miljöfrågor. Vi tycker att EU ska klimatbanta. Gör din röst hörd på söndag eller förtidsrösta!

Källor:

https://www.naturskyddsforeningen.se/euval/faq

http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/sv/be-heard/elections

http://www.europarl.europa.eu/news/sv/press-room/20190321IPR32111/parlamentet-godkanner-forbud-mot-slit-och-slangplast

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-vill-forbjuda-kottliknande-namn-pa-vegetarisk-mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *