Kapitel 1

Halvårsavstämning – kommer vi att klara målet?

Första sommarmånaden är redan över. Halva månaden spenderade vi i ett soligt Italien och Stockholm – den andra halvan i ett regnigt Åre. Vi har rest en hel del med tåg. Bara Italien-resan släppte ut 146 kg koldioxid. Läs mer om vår Italienresa här. Det kommer bli spännande att få reda på hur mycket vi släppte ut under juni. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. För våra bil/buss/tåg-resor har vi använt oss av Klimatsmartsemester.se. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under juni månad. Jag (Viola) låg under min budget i maj, rättare sagt på 0,78 ton koldioxid/år. Adam låg på 0,88 ton under maj.

Jag fick 1,04 ton koldioxid i juni. Då vår Italien-resa var vår semester och inte är en resa vi kommer göra flera gånger på ett år har vi inte räknat med att vi gör samma resa en gång per månad. Jag är nöjd med mitt resultat, trots att det var över min budget. Jag trodde att vår semester skulle släppa ut mer än vad den gjorde, vilket är skönt. Det är dock för högt för att hålla min koldioxidbudget på 1 ton CO2 per år. Hade jag gjort en sådan resa i månaden skulle det släppt ut 1,7 ton koldioxid på ett år – med tåg som resesätt.

Adam fick 1,15 ton koldioxid i juni. Som jag nämnde ovan har vi bara lagt på utsläppet från vår Italien-semester en gång eftersom vi bara räknar att vi åker på en sådan semester en gång per år. Anledningen till att Adam hamnar över Viola är för att han åkt mer bil och köpt en ny telefon denna månad.

Nu har halva året gått och vi kan nu börja se en trend för hur våra utsläpp ser ut under året. Om vi tittar på vårt genomsnitt än så länge så ligger Viola på 1,07 ton CO2 och Adam på 1,24 ton CO2. Detta betyder att Adam måste ha ett snitt på 0,745 ton de kommande 6 månaderna medan Viola kan ha ett snitt på 0,93 ton de kommande 6 månaderna. Så den stora frågan, kommer vi att klara målet om 1 ton CO2/person under 2019?

Vår bästa månad hittills med lägst utsläpp var maj månad. Då landade vi båda under 1 ton i snitt trots att vi åkte tåg ca 200 mil. Detta betyder att om vi fortsätter med sådana månader resten av året så kan vi fortfarande nå vårt mål, dock precis på gränsen. Vi har tittat på utsläppen under året och nedan skrivit ihop en lista med det viktigaste vi måste hålla oss till resten av året för att klara vårt 1-tons mål.

  • Åka så lite bil som möjligt
  • Inte färdas för långa sträckor, helst inte utanför Sverige
  • Fortsätta äta veganskt
  • Inte flyga
  • Minimera konsumtion

Vad tror du, kommer vi att klara 1-tons målet? Kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *