Kapitel 1

Hur mycket är 1 ton koldioxid?

Vi har satt en koldioxidbudget på 1000 kg under hela 2019. Det innebär att vi får släppa ut max 2,74 kg CO2 om dagen eller 19 kg i veckan. Men vad innebär det i praktiken?

  • En bilresa på 1,5 mil med en bensindriven bil som drar i snitt 0,8 l/milen släpper ut ca 3 kg koldioxid. Redan efter 1,5 mil i bilen har vi gått över vår dagsbudget.
  • En hamburgare med 120 g nötkött, grönsaker, ost och bröd släpper ut 3,7 kg koldioxid. Även det är ca 1 kg över vår dagsbudget.
  • En flygresa tur och retur till Rom, Italien, släpper ut strax under 1000 kg koldioxid per passagerare. Det är alltså hela vår årsbudget.
  • En produkt producerad av Apple släpper ut i snitt 90 kg koldioxid. Detta är givetvis mer för större produkter så som datorer och något mindre för telefoner och andra mindre enheter.

Det jag listar ovan är saker som vi kommer att avstå från under året. Kött får inte plats i vår koldioxidbudget. Inte heller flygresor eller längre bilresor. Däremot kan vi göra små justeringar för att våra ”uppoffringar” inte ska bli allt för stora.

  • En 1,5 mils bilresa med 5 personer i bilen släpper endast ut 0,6kg Co2 då man slår ut bilens totala utsläpp på 5 personer.
  • En vegetarisk hamburgare på 120g gjord på bönor eller andra baljväxter släpper endast ut 0,2kg koldioxid. Sådana kan vi äta över 10 stycken om dagen utan att krossa vår budget.
  • En resa tur och retur motsvarande sträckan till Rom med tåg orsakar utsläpp på endast 50kg Co2.
  • För varje år en telefon används och lagas istället för att köpa en ny minskar dina totala utsläpp från konsumtion.

Med relativt enkla medel och genom att avstå från så kallade ”klimatbovar” kan vi begränsa vårt koldioxidavtryck drastiskt och hålla oss inom vår budget på 1 ton CO2/person under 2019.

Källor:

https://www.utslappsratt.se

https://www.matkalkylatorn.se

http://www.klimatbalans.se/

https://www.apple.com/environment/pdf/Apple_Environmental_Responsibility_Report_2018.pdf

Bild: CC Attribution https://www.flickr.com/photos/carbonquilt/8228691679

3 reaktioner på ”Hur mycket är 1 ton koldioxid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *