Kapitel 1

Hur mycket koldioxid släppte vi ut under april?

Nu är april förbi och vintersäsongen är officiellt över! Otroligt tråkigt, men nu väntas nya äventyr. Det innebär att det är dags för vår invägning för april månad. Vår koldioxidbudget ligger som sagt på 1 ton koldioxid per person för hela året. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under april månad. Jag (Viola) låg under min budget i mars, rättare sagt på 0,95 ton koldioxid/år. Adam låg på 1 ton under mars.

Jag fick 1,3 ton koldioxid. Eftersom vi körde bil till och från Stöten kom jag tyvärr över 1 ton. Sedan har jag dessutom samåkt till jobbet då bussarna inte har gått. Nu är dock vintersäsongen över och därmed behöver jag inte samåka till mitt jobb vilket kommer dra ner mina utsläpp.

Adam fick 1,6 ton koldioxid. Det största utsläppet denna månad kommer från en bilresa till och från Stöten. Resan på 80 mil landade på ca 55 kg koldioxid då vi var många i bilen. Detta räknat på hela året ger utsläpp om hela 660 kg CO2, alltså om jag gjort samma resa varje månad hela året.

Utöver bilresor har vi denna månad ägnat oss åt många andra aktiveter som orsakar utsläpp. I och med att detta var sista månaden på skidsäsongen har vi druckit mer alkohol, vi har varit på flera konserter och jag har spenderat mer tid på gymmet. Vi kan dock konstatera återigen att det framförallt är bilresor som gör att vi hamnar över vår budget om 1 ton koldioxid per person/år.

Eftersom vintern nu är över räknar vi med att orsaka mindre utsläpp under sommaren. Vår lägenhet drar mindre el och värme i och med att det är varmt och ljust ute. Vi kan båda gå till jobbet och kommer inte behöva åka bil eller buss varje dag. Våra fritidsintressen är mer klimatsmarta, t.ex. klättra i skogen eller springa på fjället släpper ut betydligt mindre koldioxid än att använda liftar i en skidanläggning.

Hur har din månad sett ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *