Kapitel 1

Hur mycket koldioxid släppte vi ut under februari?

Februari gick fort förbi och nu är vi redan inne i mars månad. P.g.a. sjukdom så har vi prioriterat att kurera oss före att skriva och att väga in oss. Vi är nu friska och krya och det är dags för invägning! Vår koldioxidbudget ligger som sagt på 1 ton koldioxid per person för hela året. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under februari månad. Jag (Viola) låg över min budget i januari, rättare sagt på 1,3 ton koldioxid/år. Adam låg på 1,6 ton.

Jag fick 1,1 ton koldioxid/ år. Jag jobbade på Alpina VM som låg med gångavstånd från där jag bor, så jag gick till jobbet under 2 veckors tid. Under de andra två veckorna i februari samåkte jag bil till och från jobbet och åkte buss när de gick. Kollektivtrafiken går inte inte så ofta här i Jämtland, men för klimatet får man göra så gott man kan!

Adam landade på 1,2 ton koldioxid/ år. Eftersom Adam inte gjort någon lång bilresa som i januari sänktes utsläppen kraftigt från 1,6 ton under januari till 1,2 ton under februari. Trots den stora minskningen är 1,2 ton fortfarande 200 kg över vår årsbudget, därav har vi funderat över vad vi kan ändra på för att komma under 1 ton.

Som vi redan nämnt tidigare är det inte mycket vi kan ändra på i vår vardag, utan större investeringar, för att sänka utsläppen mer nu när vi har fått ner våra utsläpp så lågt. Vi har ursprungsmärkt el så för att sänka utsläppen ytterligare från elförbrukning skulle vi behöva börja producera förnybar el själva. Vi äter helt veganskt med fokus på råvaror som är koldioxidsnåla, te.x. rotfrukter. För att sänka utsläppen från vår mat ytterligare skulle vi behöva köpa mat direkt från en lokal bonde eller börja odla själva. Det vi däremot kan ändra relativt enkelt i vår vardag är bilresor. Om vi ska vara helt korrekta, bilresor med fossildrivna bilar. Vi äger ingen egen bil, men samåker en hel del till och från jobb och till klätterträningar och andra utflykter. Under februari hade Adams bilresor orsakat utsläpp om ca 300 kg om de fortsatt så alla årets månader. Slutar vi alltså helt åka bil skulle vi båda hamna på årliga koldioxidutsläpp någon stans runt 0,9 ton.

Att sluta åka bil kan ibland kännas svårt, men vi har fortfarande hopp om vårt 1-tonsmål. Under sommaren och hösten kommer vi ha gångavstånd till jobbet och kommer inte alls att vara lika bilberoende som vi är under vintern. Vi vill ändå vara ärliga och erkänna att ett liv i Jämtland utan bil är smått begränsat även om det fungerar. För oss som tidigare haft bil och vant oss vid att kunna ta oss dit vi vill även om det inte går några bussar är det ibland en utmaning.

In och kolla på vad du ligger på för utsläpp!

2 reaktioner på ”Hur mycket koldioxid släppte vi ut under februari?

  1. När våren kommer så går det cykla till klättringen. Både St Olovsleden och Brattlandsleden är fina cykelstigar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *