Kapitel 1

Hur mycket koldioxid släppte vi ut under januari?

Nu har hela januari passerat och det är dags för oss att se hur vi ligger till. Vår koldioxidbudget är som sagt 1 ton per person för hela året. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under januari månad.

Jag (Viola) fick 1,3 ton CO2. Det är 300 kg mer än vad min budget tillåter. Det innebär alltså att jag släppt ut ca 108 kg CO2 under januari. Det är p.g.a. att jag samåkt en hel del bil till och från jobb och andra aktiviteter. Hade allt mitt resande skett med buss hade jag fått resultatet 0,7 ton CO2. För mig blir det att snåla i februari månad.

Adam landade på 1,6 ton CO2. Det är 600 kg över hans budget. För att bryta ner det har han släppt ut ca 130 kg CO2 under januari. Som du kan se nedan kommer den absolut största delen av Adams utsläpp från resor, där han orsakar utsläpp av hela budgeten på 1 ton. Mycket av det beror på bilresan på 60 mil som gjordes för en vecka sedan. Om en sådan resa skett varje månad skulle det ge utsläpp av 500 kg koldioxid under hela året. En enkel resa kan kännas obetydlig men det är när en blir fler, en engångshändelse blir en vana, som det orsakar stora effekter.

Adams invägning

En månad in på året och vi ställs inför vår första reflektion. Kommer vi att klara att hålla oss under 1 ton? Fungerar det att leva såhär? Det är många stora frågor vi funderar över och konstaterar att livet känns som vanligt. Äta veganskt har vi redan gjort i snart 2 år så det fortsätter rulla på. Vara sparsam med el och vatten kräver inte några stora ansträngningar. Avstå från onödig konsumtion känns extra bra då även plånboken ler med sitt största leende när större delen av lönen finns kvar i slutet av årets annars fattigaste månad. Det enda som orsakat huvudbry under januari är det här med resor. Vi har nu insett att även då vi inte äger någon egen bil kan vi inte samåka med våra fina vänner varenda dag i veckan. Missförstå mig inte, samåkning är en oerhört viktig och enkel handling för att ge stora positiva effekter på dina utsläpp. För oss räcker det dock inte. Inte om vi ska hålla oss under 1 ton koldioxid under 2019. Vi måste bli bättre på att välja bussen, åka skidor till jobbet och åka tåg när vi ska på längre resor.

Vi börjar få någon slags koll på detta, men har fortfarande mycket att lära. Vad vill du läsa om kommande månad? Vad tycker du att vi ska fundera på? Kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *