Kapitel 1

Hur mycket koldioxid släppte vi ut under juli?

Juli är redan över, helt galet! Med mycket jobb har vi prioriterat att spendera vår lediga tid med att vara utomhus så mycket det bara går. Nu, en regnig augustikväll, är det dags att skriva om vår invägning för juli. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. För våra bil/buss/tåg-resor har vi använt oss av Klimatsmartsemester.se. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under juli månad. Jag (Viola) låg över min budget i juni, rättare sagt på 1,04 ton koldioxid/år. Adam låg på 1,15 ton i juni.

Jag fick 0,83 ton koldioxid. Under min budget, skönt! I vår invägning för juni kom vi fram till att jag ska ha ett genomsnitt på 0,93 ton koldioxid de kommande 6 månaderna för att klara mitt mål på 1 ton koldioxid under hela 2019. Jag har åkt bil till klättring en-två gånger i veckan vilket drar upp mina utsläpp, trots att vi varit minst 4 personer i bilen. Om jag skulle ha åkt tåg ToR alla turer hade mitt totala utsläpp istället landat på 0,72 ton.

Adam fick 1 ton koldioxid. Den enda skillnad Adam har gjort mot Viola under juli är en klätterresa till Hell i Norge. Han åkte tåg hela sträckan, men eftersom det norska tåget går på diesel istället för el så blev utsläppen relativt stora och bidrog med 140 kg koldioxid när vi räknade det gånger 12 månader. När vi räknat på det hade en bilresa samma sträcka med 4 personer i bilen orsakat mindre utsläpp just på grund av utsläppen från dieseltåget. Hade hela tågsträckan varit elektrifierad så hade tåget givetvis varit det smartare alternativet ur utsläppssynpunkt.

Nu när hösten börjar närma sig kommer antagligen våra utsläpp att gå upp lite. Sommaren är naturligt den tid på året då det är lättast att leva koldioxidsnålt. Det krävs i princip ingen energi för uppvärmning, vi spenderar största delen av vår lediga tid utomhus vilket gör att vi inte använder elektroniska apparater speciellt mycket. Vädret på sommaren bjuder dessutom in till att cykla och gå oftare än vad det kanske kan göra under höst och vinter.

Nu har vi siktet inställt på att slå nytt rekord under augusti på att nå vår utsläppsnålaste månad hittills. Hur låga utsläpp når du under sommaren?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *