Kapitel 1

Hur mycket koldioxid släppte vi ut under maj?

Maj har flugit förbi i rasande fart och vi har idag första juni! Sommaren är här med sol, värme och förhoppningsvis minskning av våra koldioxidutsläpp. Ni gissade rätt – det är dags att väga oss. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under maj månad. Jag (Viola) låg över min budget i april, rättare sagt på 1,3 ton koldioxid/år. Adam låg på 1,6 ton under april.

Jag fick 0,78 ton koldioxid. Hurra, mitt lägsta utsläpp hittills! Största skillnaden är att jag knappt åkt bil. Trots det har jag under maj åkt 378 mil med tåg. Det känns otroligt skönt att ha dragit ner på mina utsläpp så pass! För att ytterligare dra ner utsläppen ska jag åka ännu mindre bil, om inte helt avstå från att åka fossildrivna bilar.

Adam fick 0,88 ton koldioxid. Även detta är rekord för året Adams del. En resa mellan Åre – Riksgränsen t.o.r. på hela 255 mil hade med bil släppt ut ca 245 kg koldioxid. Vi åkte tåg med SJ och orsakade enligt SJ´s miljökalkyl endast utsläpp om 5,4 gram koldioxid. Skrattretande lite.

En del att detta projekt handlar om att visa att vi kan leva ett ”vanligt” liv och endast göra mindre livsstilsförändringar, men samtidigt kraftigt sänka våra utsläpp. Vår resa till Riksgränsen är ett prima exempel på detta. Genom att välja att åka tåg märks det knappt på våra utsläpp att vi reste en lång sträcka.

Nu när sommaren är kommen räknar vi med att våra utsläpp kommer att gå ned. Framförallt har vi båda jobb som vi kan gå till vilket gör underverk för utsläppen. Genom att ta sig för egen maskin istället för att behöva åka bil/buss kan verka som en liten skillnad, men tänk på att vi spenderar över 200 dagar på jobbet varje år. Hur kan du optimera ditt sätt att ta sig till jobbet ut klimatperspektiv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *