Kapitel 1

Hur mycket koldioxid släppte vi ut under mars?

Nu har ännu en månad gått förbi och vi har redan april! Det innebär att det är dags för vår invägning för mars månad. Vår koldioxidbudget ligger som sagt på 1 ton koldioxid per person för hela året. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under mars månad. Jag (Viola) låg över min budget i februari, rättare sagt på 1,1 ton koldioxid/år. Adam låg på 1,2 ton under februari.

Jag fick 0,95 ton koldioxid. Jag har varit ledig en vecka, kunnat ta bussen oftare (då den har passat mina arbetstider) och samåkt i bil till och från jobbet. Känns skönt att kunna komma under 1 ton trots jobb längre bort med bussar som inte går när jag vill, vinterväglag med väggrenar fulla med snö i en by som saknar cykelbana. Till sommaren har jag dessutom jobb i centrala Åre vilket innebär att jag kommer kunna gå eller cykla till jobbet. Detta kommer sänka mina utsläpp ytterligare.

Adam fick 1 ton koldioxid. Han har åkt mycket buss till och från jobbet och kunnat gå till jobbet en del dagar. Mindre bilåkande, trots att vi endast samåker, ger stor effekt på våra utsläpp. Även Adam kommer antagligen ha jobb i byn i sommar vilket gör att vi inte kommer behöva åka lika mycket bil i vardagen.

Mars månad är första månaden vi har lyckats att hålla vår budget. Hurra! Vi låg dock över vår budget de två första månaderna på året, så om vi ska hamna på ett genomsnitt på 1 ton koldioxid på ett år måste vi kommande månader ligga under 1 ton. Ifall vi bara skulle åka buss till och från jobb och aktiviteter skulle vi ligga på ungefär 0,7 ton koldioxid per år. Det fortsätter vi sikta på!

När vi reflekterar över utsläppen denna månad kommer vi återigen fram till hur stor påverkan våra bilresor har. Under februari gjorde vi en resa tur och retur till Östersund (10 mil bort) med bil. Vi var 3 personer i bilen ena vägen och 2 på vägen hem. Trots detta orsakade bilkörningen utsläpp om strax över 20 kg koldioxid per person. Gör vi denna resa en gång i månaden hela året tar den nästan en fjärdedel av av vår årsbudget (ca 240 kg CO2). Återigen kan vi konstatera vilken skillnad enkla val i vardagen kan göra. Denna månad gjorde vi samma resa, men valde då att åka tåg och sparade då utsläpp på nästan 240 kg koldioxid. Enligt SJ släpper en sådan resa ut långt under ett kilo CO2.

Hur har din månad sett ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *