Kapitel 1

Hur mycket koldioxid släppte vi ut under november?

Redan december? Jösses, vad tiden gick fort! Mindre än en månad kvar på vårt projekt med att leva på 1 ton koldioxid var under 2019! Kommer vi att klara det? Dessa två sista invägningar är det som avgör om vi gör det eller inte. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. För våra bil/buss/tåg-resor har vi använt oss av Klimatsmartsemester.se. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under november månad. Jag (Viola) låg på 0,65 ton koldioxid/år under oktober. Adam låg på 0,9 ton.

Jag fick 0,5 ton koldioxid. Utöver ett födelsedagskalas som låg i Norrtälje var det inga längre resor i november. Bara tåg och buss till skolan och några turer med bil. Mina utsläpp helt utan resor släpper ut ca 0,4 ton.

Adam fick 0,95 ton koldioxid. Adams utsläpp helt utan resor, alltså mat, boende och övrig livsstil släpper ut ca 0,7 ton. De övriga 0,25 ton kommer från bilresor. Trots att de är få och alltid samåkning så ger de stora avtryck nu när vi försöker leva med väldigt små utsläpp.

Som sagt så är det mindre än en månad kvar tills vårt projekt är klart. Det är med stor spänning vi inväntar 1 januari när vi kommer publicera resultatet. Utsläppen är fortfarande större för Adam p.g.a. fjärrvärme istället för bergvärme och samåkning istället för kollektivtrafik. I lägenhet är det svårt att snabbt byta till bergvärme, men du kan påverka din bostadsrättsförening eller hyresvärd. Du kan fråga om styrelsen eller hyresvärden har en miljöplan eller föreslå att de ska försöka minska sina utsläpp. Om bergvärme inte funkar kan du föreslå solpaneler på taket, tätare fönster, etc.? Bor du i villa kan du lägga upp en miljöplan för nästa år. Investera i solpaneler, byta värme- och elavtal, byta fönster och dörrar, etc. Nytt år innebär nytt ROT-avdrag att utnyttja.

Sista månaden på året kommer dessutom att bli spännande att se utsläppen från då Adam flyttat ner till Schweiz där vi kommer att bo fram till april. Klarar vi målet trots flytt utomlands? Det får vi se om en månad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *