Kapitel 1

Hur mycket koldioxid släppte vi ut under oktober?

Oktober gick snabbt och vi har nu november. Bara två månader kvar på vårt projekt med att leva på 1 ton koldioxid var under 2019! Ny månad innebär ny invägning. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. För våra bil/buss/tåg-resor har vi använt oss av Klimatsmartsemester.se. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under oktober månad. Jag (Viola) låg på 0,48 ton koldioxid/år under september. Adam låg på 1 ton.

Jag fick 0,65 ton koldioxid. Under min budget igen vilket är skönt, men lite högre än september. I oktober åkte jag med tåg till Åre och hälsade på. En resa ToR till Åre från Stockholm släpper inte ut så mycket, men en sådan resa i månaden skulle släppa ut totalt 168 kg koldioxid på ett år.

Adam fick 0,9 ton koldioxid. Detta är en av de lägsta invägningarna Adam gjort under hela året vilket är roligt. Trots detta var han uppe i Umeå en helg och gjorde en tågresa på 110 mil tur och retur. Denna tågresa släpper ut strax över 10 kg/person. Utöver det har Adam åkt bil några gånger till och från klättring.

Det är intressant att reflektera över våra utsläpp varje månad då det ofta är de saker vi inte tänker så mycket på som ger stora avtryck. Adam åkte till exempel Åre-Umeå tur och retur under oktober, men den resan släpper endast ut 10kg CO2. Däremot våra korta bilresor mellan hemmet och klättring med bil släpper ut ca 7 kg koldioxid på sträckan vi ofta åker på 3 mil. Vi är oftast 4 st i bilen så 7 kg delas på 4 personer men ger ändå avtryck på våra utsläpp. Om vi snittar på att göra två sådana bilresor i veckan hela året så landar de utsläppen på ca 190kg CO2/person då vi är 4 i bilen. Det är nästan en femtedel av vår årsbudget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *