Kapitel 1

Hur mycket koldioxid släppte vi ut under september?

Nu har första höstmånaden passerat! Som ni kanske har läst tidigare så har Viola flyttat till Stockholm för studier medan Adam bor kvar i Åre. Detta gör att vi kommer ha olika förutsättningar på hur resultatet kommer att bli, och troligtvis kommer ha olika utsläpp. Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat denna månad. För våra bil/buss/tåg-resor har vi använt oss av Klimatsmartsemester.se. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under september månad. Jag (Viola) låg på 0,93 ton koldioxid/år. Adam låg också under sin budget i september, rättare sagt på 0,9 ton.

Jag fick 0,48 ton koldioxid. Nytt rekord! Den största skillnaden varför mitt resultat är så pass mycket lägre än tidigare månader är för att bostaden jag bor i har bergvärme. Varför det är så mycket mer energieffektivt än fjärrvärme (som jag hade i Åre) vet jag inte ännu. Kommer kanske i ett blogginlägg framöver, vem vet?

Adam fick 1 ton koldioxid. Denna månad åkte Adam mer bil än vanligt vilket avspeglas på hans utsläpp. Vid första anblick kan en bilresa på 10 mil under en månad inte se ut som så mycket, men att åka bil 10 mil varje månad ett helt år orsakar utsläpp om ca 250kg koldioxid. För oss blir det 25% av vår årsbudget.

Inför flytten till Stockholm visste vi inte hur det skulle påverka mina utsläpp. Vi trodde att den största skillnaden skulle ligga i våra sätt att resa eftersom jag har större tillgång till kollektivtrafik än vad Adam har i Åre. Adam trodde dessutom att mina utsläpp från bostaden skulle vara högre eftersom jag nu bor i en villa där vi bara är två personer. Det är betydligt fler kvadratmeter än vad vi delade på i Åre, men det visade sig att bergvärme istället för fjärrvärme gjorde den största skillnaden på utsläpp. Har du koll på hur stora utsläpp uppvärmningen i ditt hus orsakar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *