Kapitel 1

Hur stora utsläpp orsakar vår alkoholkonsumtion?

När vi talar om klimatsmart kost handlar det mycket om att minska kött, minimera mejeriprodukter och äta svenskodlat, men hur mycket påverkar det vi dricker våra koldioxidutsläpp? Idag ska vi reda ut hur stor klimatpåverkan alkoholhaltiga drycker har.

En genomsnittlig svensk person dricker 346 starköl varje år. Om man inte gillar öl är denna siffra 92 flaskor vin eller 32 flaskor stark sprit om året. Utslaget per vecka är det 6,5 öl eller 1,75 flaskor vin. Kom ihåg att detta är en genomsnittlig svensk, vissa dricker mer och andra betydligt mindre.

Hur ser utsläppen för denna konsumtion då ut? Här kommer ett exempel. Säg att jag är en genomsnittlig svensk person. Mina utsläpp p.g.a. mitt drickande uppgår då till strax under 70 kg CO2 per år. Är jag istället en genomsnittlig svensk kvinna är mina utsläpp ungefär hälften så stora och landar på strax under 40 kg CO2 per år.

  • En starköl (50cl) = ca 0,4 kg CO2
  • En flaska (75cl) vin = ca 1,6 kg CO2
  • En flaska (70cl) stark sprit = ca 1,4 kg CO2

Notera att ovanstående siffror är missvisande eftersom en burk öl är en helt annan mängd alkohol än en flaska sprit. Siffrorna ovan har tagits fram i en studie gjord av FCRN (Food Climate Research Network) där de gjort livscykelanalyser på olika alkoholhaltiga drycker. De har även gjort en undersökning på 50 000 svenska kvinnor och män för att kartlägga deras alkoholkonsumtion.

Som du kan se orsakar inte alkohol så ofantligt stora utsläpp som man kan tro. Däremot måste vi komma ihåg att detta ska få plats i vår koldioxidbudget där redan mat, resor, boende o.s.v. finns med. Om jag dricker varje vecka t.ex. 6 öl/vecka så orsakar det ett utsläpp av ca 125 kg koldioxid årsvis . För oss blir det 12,5% av vår årsbudget vilket inte skulle fungera om vi fortfarande vill kunna göra andra saker.

Jag och Viola dricker väldigt sparsamt och brukar räkna på att vi dricker motsvarande en flaska vin i månaden vilket ger väldigt försumbara utsläpp. Hur ser din alkoholkonsumtion ut? Räkna ut dina utsläpp med ovanstående siffor!

Våra bästa tips för ett klimatsmart drickande!

  • Behöver du verkligen dricka idag? Det bästa du kan göra är att minska din konsumtion.
  • Välj närproducerat och gärna ekologiskt.
  • Välj återvinningsbara och lätta förpackningar.

Källor:

https://fcrn.org.uk/research-library/climate-impact-alcohol-consumption-sweden

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652618322844

https://www.omsystembolaget.se/kropp-halsa/livsstil/sa-dricker-vi-i-sverige/

https://www.omsystembolaget.se/hallbarhet/klimat-miljo/lattare-glasflaskor/

https://www.fcrn.org.uk/sites/default/files/ALCOHOL%20final%20version%20TG%20feb%202007.pdf

https://www.ri.se/sv/våra-berättelser/klimatdatabas-smartare-matkonsumtion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *