Kapitel 1

Ingen reklam, tack!

Ni känner nog igen skylten som sitter på många brevlådor – ”Ingen reklam, tack!”, ”Ej reklam”, etc. Jag tycker om att läsa i tidningar, läsa om kampanjer och erbjudanden, trots att jag sällan köper något. När jag kommer in i lägenhetshusets trappuppgång ser jag en bänk där all reklam läggs, troligtvis från de personer som inte har en ”Ej reklam”-skylt. Åre är en liten by med inte alltför många affärer. Det är väl därför jag hittar reklam från stora mat- och klädkedjor som ligger 10 mil bort. Det fick mig att tänka – hur mycket papper går åt egentligen för att alla ska få direktreklam?

Först och främst – direktreklam (DR) är all reklam som du får i brevinkastet. Sedan kan det delas upp i oadresserad direktreklam (ODR) eller adresserad direktreklam (ADR). Exempel på ODR är reklamblad från lokala livsmedelsbutiker och klädbutiker. Exempel på ADR är medlemstidningar som Ica Buffé, Mer smak, Åhléns Skönhet, eller om du bor i en villa eller kör ett visst bilmärke. Även IKEA-katalogen skickas ut till ej IKEA-medlemmar.

200 000 ton papper går åt till att göra direktreklam i Sverige. Detta orsakar utsläpp om 8000 ton koldioxid varje år. Ca 50 kg direktreklam får en person i brevlådan per år, vilket ger 2 kg koldioxid. Det är inte så mycket, men det är bara från direktreklam. Den totala pappersproduktionen i Sverige var år 2017 på ca 10 miljoner ton pappersmassa. Mycket av papperet går självklart att återanvända (om det återvinns rätt). Skogen är dessutom en förnybar resurs, men ett ökat skogsbruk hotar den biologiska mångfalden i Sverige. Direktreklam bidrar även till ökad koldioxidutsläpp. Påverkan sker vid tillverkning och transport av papperet, vid utdelning (transporter) samt vid nedbrytning (kolet i papperet frigörs igen).

”Vad kan jag göra åt det då?”. Börja med att tänka efter om du verkligen behöver reklamen. Kanske sparar du lite pengar ifall du inte lockas till att köpa något du inte hade tänkt köpa? Du kan läsa erbjudandena i butiken om du ändå tänkt åka dit. Då missar du inget erbjudande. Nästan alla företag har även sitt reklamblad digitalt på hemsidan. När du insett att du inte behöver direktreklam kan du sätta en lapp på brevlådan. Ta en bit av någon av de tidningarna du har hemma, i trappuppgången eller i ditt/föreningens tidningskärl och skriv på det. Denna lapp hjälper dock bara för oadresserad direktreklam (ODR). Den adresserade reklamen (ADR) kan du antingen mejla, ringa eller avprenumerera på medlemssidan. Vill du även slippa IKEA-katalogen ringer eller mejlar du till NIX adresserat.

Källor:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *