Kapitel 1

Kan tåg till alperna vara billigare än flyg?

Mina damer och herrar, jag har lyckats med det omöjliga. Jag har bokat en tågresa Stockholm – Verbier som är billigare än om jag gjort motsvarande resa med flyg. Nu ska jag berätta hur jag gjorde.

För er som inte redan vet det så kommer jag och Viola att spendera vintern i Schweiz. Vi kommer att bo i Verbier och jobba som skidinstruktörer och åka massor med skidor. Idag satt jag och bokade tågresan ner och bestämde mig för att utforska några olika alternativ. Senast vi reste i Europa köpte vi Interrail-kort och bokade sedan platsbiljetter med hjälp av Europarunt för de tåg som krävde det. Läs mer om den resan här. Denna gång skulle vi dock bara ner till Europa en enkel resa för att sedan stanna där vilket gör att Interrail-kortet inte måste vara det bästa alternativet. Därav började jag min undersökning.

För att åka Stockholm – Verbier med Interrail-kort kostar det ca 2000 kr för att köpa interrail-kort med 3-resdagar, vilket är det billigaste kortet. Sedan behöver du boka plats på de tåg som kräver det. I detta fall blir det ca 600 kr ytterligare. Framförallt är det nattåget mellan Hamburg och Basel som kostar att boka ett sängplats på, ca 450 kr. Totalt skulle denna resa kosta ca 2600 kr per person för oss som kan resa på ungdomsbiljett.

Nästa alternativ är att boka resan med hjälp av någon hemsida som samlat alla europeiska tåg. Jag tittade på Trainline.eu där jag hade kunnat boka hela resan för ett pris av ca 2600 kr. Notera att även här är det nattåget som kostar mest. Om hellre sitter i en stol i 10 timmar så kan du dra av ca 450 kr av det totala priset.

Jag tyckte fortfarande att detta kändes dyrt och började undersöka varje tågbolags egen hemsida och det var här jag fann lösningen. Det må ha tagit en extra timme framför datorn, men såhär bokade jag vår resa:

  1. Stockholm – Köpenhamn bokades på SJs hemsida till ett pris av 0 kr. Vi har SJ-priopoäng sparat som kunde betala denna resa.
  2. Köpenhamn – Hamburg bokades på DSBs hemsida till ett pris av 368 kr.
  3. Hamburg – Basel bokades på ÖBB-Nighjets hemsida till ett pris av 896 kr. Detta är ett nattåg där vi valde en 6 bäddars kupé i 2a-klass.
  4. Basel – Le chable (Verbier) bokades på SBBs hemsida till ett pris av 366 kr.
    Totalsumma: 1630 SEK!

Helt fantastisk, eller hur? Det var nu jag blev riktigt nyfiken, vad hade det kostat om jag flugit istället, tänkte jag och gick genast in på SAS hemsida. För att göra motsvarande resa skulle jag behöva flyga Stockholm – Geneve, ta mig till och från flygplatserna i Sverige och Schweiz och betala för ett extrabagage eftersom att jag reser med skidor. Om jag skulle göra denna resa och flyger med SAS-ungdomsbiljett landar den totala summan på, hör och häpna, 1692 SEK! Hela 62 kronor dyrare än tågresan jag just bokat. Är det inte fantastiskt! Att en såpass lång tågresa kan tävla med flyget rent ekonomiskt.

Den uppmärksamme har säkert redan noterat det, men om man ska göra en ren jämförelse mellan flyget och tåget så har jag fuskat. I och med att jag hade sparade SJ-priopoäng betalade jag inget för tågresan i Sverige. Lägger vi till denna kostnad så landar den totala kostnaden för tågresan på 1965 kr, eller 273 kr dyrare än flyget.

Låt oss även kika på klimatpåverkan på denna resa. Jag har använt klimatsmartsemester för att räkna ut utsläppen, men även tittat på tågbolagens egna utsläppsiffror för att få en uppfattning av hur deras tåg drivs. Tågresan enkel väg släpper ut ca 40 kg CO2 per person. Motsvarande flygresa släpper ut ca 265 kg CO2 per person. Kör du bil samma sträcka så släpper den ut ca 320 kg CO2 för hela bilen och du får där dela detta med antalet personer i bilen. I vårt fall där vi är 2 st som åker så hade det landat på 160 kg koldioxid var. Som du kan se vinner tåget stort över de andra resesätten när det gäller utsläpp.

Tänk att vi redan år 2019 kan resa ner till Europa med tåg och mer eller mindre betala samma pris som om vi flugit. Helt fantastiskt tycker jag, och bättre kommer det bara att bli. Nu väntar bara att se hur vår resa går och vi håller tummarna för att tågen är i tid. Fördelen vi hade haft om vi köpt Interrail-kort är att vi varit mer flexibla vid förseningar då vi i princip kan hoppa på vilket tåg som helst.

Nu hoppas jag att denna guide varit till din hjälp och kanske inspirerat dig att välja tåget nästa gång du ska på långresa. Notera att priserna ovan är för dig som går som ungdom, under 25 år gammal.

Källor:

https://www.oebb.at/en/neuigkeiten/klimahelden.html

https://klimatsmartsemester.se

https://reporting.sbb.ch/en/sustainability?highlighted=9f1e5b534377d2e4481ad6a7d9969a34&years=0,1,4,5,6,7&scroll=670

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *