Kapitel 1

Klädkonsumtion

Hur stora utsläpp orsakar vår klädkonsumtion? Det är något vi funderat över och har här grävt ned oss i ämnet för att få en klarare bild i textilindustrins klimatpåverkan.

Sedan år 2000 har Sveriges textilkonsumtion ökat med 30%. I genomsnitt så köper en svensk 13 kg kläder varje år och slänger samtidigt 8 kg i soptunnan. Det tycker jag låter helt galet med tanke på att klädindustrin globalt släpper ut ca 850 miljoner ton CO2, mer än alla flygresor i världen på ett år.

Vi har detta år försökt att minimera våra klädinköp för att inte bidra med utsläpp från den sektorn i hopp om att nå vårt 1-tons mål. Hittills i år har vi köpt varsin tröja och jag har köpt ett par skor. Om vi kikar i tabellen nedan har vi med dessa inköp bidragit med ett antal kilo koldioxid.

Figuren är uträknad med följande underlag: 
T-shirt – 250 gram bomull, inklusive tryck.
Jeans – 600 gram bomull, denim.
Fleecetröja – 300 gram polyester.
Polyesterklänning – 500 gram polyester.

Vi går tillbaka till den genomsnittliga svenskens klädinköp. För att komma upp i 13 kg kläder på ett år skulle man till exempel behöva köpa 52 st t-shirtar på ett år. Detta skulle resultera i utsläpp motsvarande 234 kg koldioxid, alltså nästan 1/4 av vår koldioxidbudget. Köper vi istället 43 st fleecetröjor för att nå upp i våra 13 kg kläder så skulle det orsaka utsläpp om hela 473 kg. Då börjar vi närma oss 1/2 av vår budget på 1 ton koldioxid. Du kanske tycker att det låter mycket med 43 tröjor på ett år, men kom ihåg att 13 kg är snittet på vad en svensk köper i klädväg på ett år.

Varför släpper klädkonsumtion ut så mycket koldioxid tänker du då? Det har jag tagit reda på. Om vi tittar på kläder som köps i Sverige så kommer ca 70% av ett klädesplaggs utsläpp ifrån produktionen. Transporten hit till Sverige, oftast från Asien står endast för 4% medan transporten av dig och ditt nyköpta plagg till och från butiken står för 22%. Anledningen till att produktionen tar så stor del av utsläppen är att produktion av kläder framförallt sker i länder i Asien där el och uppvärmning till största del kommer från fossila bränslen. Detta gör att driften av fabriker som producerar dina kläder släpper ut betydligt mer än om de legat i t.ex. Sverige där vi har en större andel el från förnybara källor.

Vad kan jag göra för att minska mina utsläpp från klädkonsumtion?
Som vanligt när det kommer till att minska utsläpp är det effektivaste du kan göra att inte konsumera, alltså, ju färre kläder du köper desto mindre utsläpp orsakar du. Många förespråkar även second hand vilket kan vara ett bra alternativ för att ge kläder längre livslängd och därav minska behovet av nyproducerade kläder. Det finns dock några fallgropar vi vill undvika när det kommer till second hand. Om du går igenom garderoben och säljer de kläder du inte använder så gör du förhoppningsvis något positivt ur klimatsynpunkt, var bara försiktig så att den nya platsen i garderoben inte skapar sug att gå till klädbutiken och shoppa nytt för att fylla garderoben.

Numera erbjuder allt fler butiker att du kan lämna in dina gamla kläder för återvinning. Som tack för att du lämnar in kläder få du av vissa företag en bonuscheck för att handla nya kläder, detta ökar risken för nya utsläpp om det ger mer nyköp av kläder. Däremot är återvinning av kläder generellt sett positivt då det kan minska behovet av att producera nya textilier, men kom ihåg att om du tar bilen till en butik för att återvinna kläder så har du tappat hela nyttan av utsläpp från din bilresa.

Vi går tillbaka till ruta ett och tittar på kläderna du äger. Det bästa du kan göra är att få de att hålla så länge de bara går så att du inte behöver köpa nya. Detta kan göras genom att tvätta dem sällan och istället vädra dem ofta. Torktumla inte utan lufttorka kläder. Har du fått en skada på ett plagg kanske det räcker med några stygn för att ge det liv i ytterligare några år. När du väl behöver kläder så köp i första hand second hand, och sälj gärna vidare kläder du inte använder till andra som kan ge kläderna längre liv, men kom ihåg att undvika bilen till affären. Om du någonsin behöver köpa ett nytt plagg, om du nu någonsin behöver det, så försök hitta kläder som produceras i Europa eller till och med Sverige. Inte främst p.g.a. transporten utan för att produktionsusläppen i Europa generellt är lägre än i Asien. Se sidan Svensktillverkad.se för företag som producerar kläder i Sverige.

Nu har vi bara utforskat klimataspekten av klädindustrin. Det finns självklart även många andra aspekter, så som arbetsförhållande och kemikalier vid klädproduktion, men det kan du läsa mer om på andra platser. T.ex. finns filmen ”The True Cost” som hårdgranskar modeindustrin.

För att sammanfatta detta vill jag inte uppmana till att köpa hållbara kläder, jag vill inte uppmana dig att köpa kläder över huvud taget. Istället vill jag lämna dig med detta – tänk efter innan du ska köpa något nästa gång och ta hand om dina ägodelar så att de håller längre. Det bästa vi kan göra är att minimera vår konsumtion. Allt fler företag erbjuder tjänsten att hyra kläder och utrusning, du kanske inte behöver köpa kläder för varje tillfälle?

Källor:

https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/klimatsmartare-att-inte-atervinna-kladerna/

https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-vara-klader

https://www.radron.se/artiklar/sa-paverkar-dina-klader-miljon/

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fn-kladindustrin-slapper-ut-mer-vaxthusgaser-an-flygen

http://supermiljobloggen.se/nyheter/2019/04/textilindustrin-en-av-varldens-storsta-utslappare

https://goodonyou.eco/what-is-a-carbon-footprint-and-why-does-it-matter-for-fashion/

https://www.carbontrust.com/media/38358/ctc793-international-carbon-flows-clothing.pdf

Bild: CC https://www.needpix.com/photo/615434/store-clothes-clothing-line-fashion-retail-clothing-store-shop-shopping

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *