Kapitel 1

Klarade vi att leva på 1 ton koldioxid under 2019?

Nu är vi i mål! Ett helt år har gått sedan vi började vår resa och utmaning med att leva på 1 ton koldioxid under hela 2019. Vad snabbt året har gått! Denna invägning är vår sista och vi får nu veta om vi har klarat det eller inte.

Vi har använt oss av klimatkontot där vi skriver in det vi har gjort/förbrukat för varje månad. För våra bil/buss/tåg-resor har vi använt oss av Klimatsmartsemester.se. Detta kommer ge ett resultat på vad vi skulle ha förbrukat detta år om vi levde hela året som vi levt under den månadens invägning. När vi har alla månaders resultat, räknar vi ut ett genomsnitt och får då reda på vad vi har släppt ut under hela 2019. Vi har en invägning kvar – december. Viola låg på 0,5 ton koldioxid/år under november. Adam låg på 0,95 ton.

Viola låg på 0,6 ton koldioxid under december. Två längre bilturer ökade mina utsläpp lite denna månad. Annars har mina resor skett med kollektivtrafik eller cykel.

Adam låg på 0,9 ton koldioxid under december. Trots detta en resa till Schweiz, självklart med tåg, en flytt från Åre och några kortare bilresor.

Nu när vi har gjort en invägning varje månad kan vi räkna ut ett genomsnitt, alltså vad vi har släppt ut under hela 2019.
Detta betyder alltså att:
– Viola har levt på 0,9 ton koldioxid under 2019.
– Adam har levt på 1,1 ton koldioxid under 2019.

Vilket år vi har haft! Vi har rest till Italien, Schweiz och flera platser i Sverige. Åkt tåg, hyrt cyklar, klättrat mer än någonsin, skrivit recept, lärt oss otroligt mycket om klimatfrågor och främst av allt – drivit denna blogg för att sprida inspiration och kunskap om hur lätt det kan vara att leva mer hållbart och minska sin klimatpåverkan. Vi hoppas att ni har blivit inspirerade och önskar er ett mer hållbart nytt år! Nu är detta bevisat. Det går att leva på 1 ton koldioxid i dagens Sverige utan, enligt oss, en allt för stor ansträngning.

Även om bara en av oss klarade att nå vårt mål så har vi båda kraftigt minskat våra utsläpp sedan förra året. 2018 släppte vi ut 7 ton koldioxid var, 2019 minskade detta med nästan 85% där Adam släppte ut 1,1 ton och Viola 0,9 ton. Om du följt vår resa så vet du hur vi har gjort för att minska våra utsläpp, annars läs gärna andra artiklar här på bloggen. Vi kommer att fortsätta skriva om hur vi gör för klimatbanta för att förhoppningsvis inspirera fler till att tänka över sina egna utsläpp.

Det är dock en stor del av våra utsläpp vi inte räknat med och det är den offentliga konsumtionen och investeringarna, med andra ord konsumtion som vi är delaktiga i i.o.m. att vi är medborgare i Sverige och betalar skatt. Konsumtionen och investeringarna är sådant som, järnvägar, vägar, byggnader, sjukvård, osv. Dessa utsläpp ligger enligt Naturvårdsverket strax över 3 ton per invånare i Sverige. Dessa utsläpp har vi valt att utesluta eftersom att de är svåra att påverka från en dag till en annan. Det går dock fortfarande att påverka dessa utsläpp genom politik och en förändring av samhället, men kräver lite mer tid än vad en individ behöver för att ändra sin livsstil.

Stort stort tack till alla som följt oss under det gångna året! Vi har haft nästan 3000 läsare här på bloggen och flera hundra följare både på Instagram och Facebook. Fortsätt att följa oss när vi under året fortsätter att gräva djupare i hur vi som individer kan minska våra utsläpp. Nu kan vi med säkerhet säga att det går att leva på 1 ton koldioxid om året som vanlig svensk medborgare utan allt för stor ansträngning,

Är det dags att starta din klimatbantning? Väg in dig och starta din resa!

Källor:

https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-konsumtionsbaserade-utslapp-per-person/?visuallyDisabledSeries=3ce73362e546e197

5 reaktioner på ”Klarade vi att leva på 1 ton koldioxid under 2019?

  1. Duktigt gjort. Har själv släppt ut ca 4 ton mer än ni gjort pg a flygresa till Italien. Trots allt en nergång från 2018.

  2. Grattis till ett väldigt lyckat projekt, välskrivna och informativa inlägg plus en stor påverkan till förändring hos många!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *