Kapitel 1

Matsvinn.

I Sverige slängs det tyvärr mycket mat, oftast mat som är helt okej. Största anledningarna är oplanerade köp som inte används och att bäst-före-datumet har passerat.

Mängden matavfall år 2016 låg i hela Sverige på 1,3 miljoner ton, varav hushållen stod för den största delen, 938 000 ton. Det motsvarar 97 kilo per person och år. Produktionen av den mat som slängs varje år motsvarar i utsläpp 2 miljoner ton koldioxid. Det är 3% av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Det är inte bara i hushållen matsvinn sker, det sker i hela livsmedelskedjan. I livsmedelsindustrin uppstår matsvinn vid skadade råvaror, fel vid produktion och vid byte av produkt. I butiker beror det oftast på att bäst-före-datumet passerat. Även felbedömningar vid beställningar, kunders oregelbundna köpmönster och kampanjer bidrar till matsvinn. I restauranger uppstår matsvinn i både kök och vid servering. Mat som inte säljs och mat som inte äts upp slängs.

Vilka effekter har matsvinn på miljön?
Det går åt ofantliga mängder energi och vatten för att odla eller föda upp mat. Till 1 kg nötkött går det åt ca 15 000 liter vatten, till 1 kg mandel går det åt ca 16 000 liter vatten. Till en kopp kaffe (250 ml) går det åt 140 liter vatten. Övergödning är också ett stort problem som bl.a. jordbruk, djurhållning och skogsavverkning är orsaker till. Från djurhållning kommer gödsel, gödsel används inom jordbruk, och all näring från gödslet som inte tas upp rinner sedan ut i vattendrag vidare till sjöar och hav. Problemet med skogsavverkningen är att det inte finns tillräckligt med träd i närområdet kring jordbruk och djurhållning som tar upp näringen, vilket får samma konsekvens som de två sistnämnda. Även konstgödsel och andra besprutningar fyllda med gifter och växtnäring går ner i grundvattnet och vidare ut i sjöar och hav. Det sker dessutom stor ekologisk utarmning p.g.a. skogsavverkningen då den biologiska mångfalden blir mindre när ett stort område avverkas för att odla oftast enbart en sorts gröda.

Tips till att minska matsvinn:

  • Stirra dig inte blind på bäst-före-datumet! Titta, lukta och smaka istället för att slänga.
  • Planera dina inköp. Skriv en inköpslista och köp inte mer än du behöver. Billigare med en stor förpackning? Planera in de resterna i nästa veckas matlista eller frys in.
  • Kylskåpstacos och pyttipanna är underskattat.
  • Håll utkik på kort-datum-förpackningar i butiken. Då gör du både din plånbok och butiken en tjänst. Planera om lite i matlistan eller frys in.
  • Blev det rester över? Ha med som matlåda till jobbet eller frys in.
  • Ta vara på allt på råvaran! Potatisskal kan bli goda, hemgjorda chips. Ändar på lök, morot, selleri, etc kan kokas till en buljong eller soppa.
  • Har du bakat fredagsfika eller ett gott bröd, men det gick för länge i ugnen och blev torrt? Gör cakepops av kakan (smula sönder den i en bunke, tillsätt naturell vegansk färskost och knåda ihop till en smet. Rulla till bollar och doppa ev i choklad. Voilá! Ett nytt fredagsfika! Googla för mer info.). Gör krutonger och ströbröd av brödet.
  • Märk upp lådor och förpackningar i kylskåpet med datum så är det lättare att hålla koll på när det lagades eller öppnades.
  • Trots att alla inte hade superbra upplevelser från skolmatsalen så har mattanterna rätt – börja hellre med lite mat på tallriken och gå flera gånger istället för att slänga.

Källor:

https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Matsvinn/

http://www.matsvinnet.se/fakta/

https://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/

https://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/product-gallery/

Bild: Creative Commons: Attribution 2.0:
https://www.flickr.com/photos/usdagov/15951717452

1 reaktion på ”Matsvinn.

  1. Jättebra tips för att minska matsvinnet! Gillar speciellt tipsen om cakepops, ströbröd och att fylla på tallriken pö om pö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *