Kapitel 1

Puder och Covid-19

Hej allihopa! Som ni kanske har märkt har vi inte skrivit något på ett långt tag. Vi klarade målet med att leva på 1 ton koldioxid var under ett år, sen blev det tyst från oss. Ingen fara – vi lever. För er som inte vet har vi varit i Schweiz och säsongat. Vi har jobbat extra som skidlärare båda två och Viola har dessutom jobbat som barnvakt. Utöver det har vi njutit av bergen, snön och åkt skidor. Vi har haft det fantastiskt.

Adam åkte ner till Verbier redan i december, medan Viola åkte ner i januari direkt efter sina studier var avslutade. Båda åkte tåg naturligtvis. Mycket smidigt och det var lättare än vi trodde att få med oss tre väskor var på alla tåg, totalt 5 byten. Det fanns dessutom vänliga resenärer som gärna hjälpte till att lyfta bagage av och på tåget. Vill du veta mer om hur vi reste ner kan du läsa det här.

När väl vi båda var på plats i Verbier åkte vi skidor och klättrade tillsammans. Det var en väldigt mild vinter, men temperaturen höll sig mestadels på minusgrader så vi njöt av både kall snö och sol – och ibland total white-out. Vi njöt av allt naturen hade att erbjuda helt enkelt!

I januari läste vi första gången om det nya coronaviruset Covid-19. ”Det är ju i Kina, det är långt bort.”, tänkte vi. Under sportloven var det fortfarande lugnt i Schweiz. Att ha lite bättre hygien och att viruset fortfarande var långt borta var det som pratades om. Plötsligt, söndagen 8 mars, stängde norra Italien sina gränser. Vi i boendet började diskutera vad vi eventuellt skulle göra om Schweiz skulle börja stänga sina gränser. Vara kvar i Schweiz eller åka hem?

Sen gick allt bara snabbare och snabbare. 13 mars stängde Schweiz alla liftar och skolor i landet. Nu började vi ta tanken på eventuell hemresa på allvar. Men inte behöver vi liftar! Det finns stighudar och topptursskidor att använda, och berg att klättra! Sagt och gjort toppturade vi, byggde en kick och övade på tricks, klättrade på en stor sten i skogen, gick långa promenader, etc. När vi väl kom hem igen efter varje äventyr var det en liten klump i magen. Vad kommer det att stå på nyheterna nu? Får vi vara kvar här? Måste vi resa hem? Ska vi sitta i karantän?

Med tanke på hur snabbt allt skedde, med smittospridning, stängda gränser, karantäner, bestämde vi oss med tungt hjärta för att åka hem så snart som möjligt. Vi tänkte, i värsta fall, att det känns skönare att vara i karantän i Sverige än i Schweiz. Det är med extra tungt hjärta vi valde att flyga hem. Enligt klimatsmartsemester.se släppte den flygresan ut 549 kg koldioxid. Att leva på 1 ton koldioxid år 2020 kommer nog inte gå, men vi fortsätter att klimatbanta mycket annat!

Just nu är vi i Stockholm och mellanlandar lite innan vi åker vidare till Åre i maj. Nu när vi är tillbaka kommer vi börja skriva mer igen. Har ni några önskemål på vad vi ska skriva om? Skriv till oss i kommentarerna eller skicka ett mejl till oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *