Kapitel 1

Resa klimatsmart i svenska fjällen – hur gjorde jag?

I veckan var jag i Tänndalen på en fortbildning för skidlärare. Jag ställdes inför dilemmat att ta mig sträckan Åre – Tänndalen. Detta är en resa på ca 60 mil tur och retur som jag givetvis ville göra så klimatvänlig som möjlig. Lyckades jag?

Mina kollegor och jag lämnade Åre lördag eftermiddag för att anlända i Tänndalen under kvällen. Torsdag eftermiddag skulle resan gå tillbaka. Efter en del efterforskning hittade jag två alternativ för att resa till Tänndalen med.

  1. Åka kollektivt med buss och tåg. Resans längd TOR 600km. Tid: 7h30min enkel väg. Pris: TOR ca 900kr/person.
  2. Åka bil med 2 kollegor. Resans längd TOR 600km. Tid 4h enkel väg. Pris ca 230kr/person (endast drivmedel).

Som du kan se vinner bilresan överlägset både på pris- och tidseffektivitet, men vi ska givetvis undersöka den viktigaste variabeln – utsläppen.

Kollektivresan – Resan börjar kl 10:21 på lördag. Tåg till Östersund ca 1h 15min. Vänta i 3h 30min. Buss från Östersund kl 15:00 i 3h 30 min till Funäsdalen. Därifrån ta en taxi eller få skjuts de sista 2 milen till Tänndalen. Resan hem sker på motsvarande vis. För att räkna ut utsläppen från denna resa testade jag flera olika kalkylatorer, men fann att SJ’s klimatkalkyl var enklast att använda. Om hela resan gjorts med buss hade resan släppt ut ca 22kg CO2 TOR. Denna resa utgörs dock av ca 30% tåg. Därmed landar resan med buss och tåg på ca 15kg CO2. Oturligt nog kommer dessa ca 7kg CO2 att släppas ut av min taxiresa mellan Tänndalen och Funäsdalen. Allt som allt orsakar denna resa utsläpp av ca 22kg CO2.

Bilresan – Resan börjar kl 12:00 på lördag. Bil raka spåret till Tänndalen tar ca 5 timmar med fikastopp och mathandling inräknat. Även här testade jag flera olika kalkylatorer och kom fram till att resan släpper ut ca 125kg CO2. Vi kör en Audi Q7- etron lånad av arbetsgivaren. Snittförbrukningen ligger på 0,7l/mil diesel under vår resa. Hemresan sker på motsvarande vis. Eftersom vi är 3 personer i bilen hamnar de totala utsläppen för hela resan per person på ca 42kg CO2.

Siffror för bilresa stämmer ej då annan bil användes än räkneexemplet ovan.

Resan med tåg och buss orsakar ungefär hälften av utsläppen mot vad resan med bil gör i detta fall. Det som även är intressant att reflektera över är om siffrorna vi ser ovan. Hade resan gjorts endast med tåg så hade mina utsläpp endast uppgått till några gram enligt SJ’s siffror. Säg att jag rest till en stad dit tågen går istället för en fjälldestination, t.ex. Sundsvall. Då hade skillnaden på en bilresa som släpper ut ca 42kg CO2 och en tågresa som inte ens släpper ut 1kg CO2 varit enorm.

Så, vilket alternativ valde jag? Jag åkte bil tillsammans med mina kollegor. Nu frågar du dig, varför säger han så när bilresan ett klart sämre alternativ miljömässigt? Jo, denna blogg går ut på att vi tillsammans med dig lär oss om vad vi kan göra i vardagen för att kraftigt minska vår klimatpåverkan. Under den resan ämnar vi att vara helt öppna och transparenta med våra utsläpp oavsett om vi göra bra eller dåliga val. Jag har lärt mig något nytt av denna resa och kommer nästa gång att använda tåg och buss så gott det går.

Med allt detta sagt kan vi konstatera att jag genom denna resa använt mer än hälften av min koldioxidbudget för månaden (84kg CO2) endast av att åka bil. Det blir till att ha ett utsläppssnålt februari!

Källor: h

http://www.klimatbalans.se/neutralisera/kalkylator.html

http://www.miljokalkyl.port.se/default.cfm

https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Avpublicerat/Utslapp-vaxthusgaser-fordon/

Beräkna utsläpp

2 reaktioner på ”Resa klimatsmart i svenska fjällen – hur gjorde jag?

  1. Hur ser ni på klimatkompensation när vi pga omständigheter har svårt att välja alternativet med minst utsläpp? Eric Huss o Klimatkompensera.se talade varmt för att kompensera till 100% i såna fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *