Kapitel 1

Våra utsläpp 2018

7 ton koldioxid. Strax under svenskens genomsnittliga utsläpp. 1 ton över världens genomsnitt. 6 ton över en hållbar nivå.

0,4 Under 2018 åt vi helt veganskt. Detta gör att vår matkonsumtion stod för utsläpp av strax under 400kg koldioxid.

0,5 Under 2018 bodde vi i 3 olika lägenheter. De värmdes upp av fjärrvärme och vi hade vanligt elavtal. Detta gör att vår bostad stod för ca 500kg koldioxidutsläpp.

0,3 Under 2018 köpte vi klätterutrustning, något klädesplagg var och lite andra små konsumtionsvaror. Detta gör att vår konsumtion stod för ca 300kg koldiocidutsläpp.

5,0 Under 2018 flög vi till och från Indonesien. Detta orsakade ett utsläpp av ca 5 ton koldioxid.

0,8 Under 2018 ägde vi en bil som Adam körde till jobbet med under våren. Bilen användes även för att åka till klättring och andra små äventyr.

Vår långresa till Indonesien var det enskilt största utsläppet under året. Räknar man bort det har vi ändå släppt ut ca 2 ton koldioxid var. Detta betyder att även då vi inte flyger under 2019 måste vi halvera våra vardagsutsläpp för att klara vårt mål om 1 ton koldioxid/person.

Vi har använt verktyget Klimatkontot för att mäta våra utsläpp. Vi har testat ett gäng verktyg för att mäta våra utsläpp, men fått ungefär samma resultat med alla. Gå in på Klimatkontot för att se hur ditt år har sett ut i utsläpp!

Källa: www.klimatkontot.se

2 reaktioner på ”Våra utsläpp 2018

 1. Hej!
  Så intressant att läsa om er väg framåt.
  Jag undrar: har ni testat att klimatväga er enligt http://www.climatehero.se ?
  Det gjorde jag för ett tag sedan och fick plötsligt mycket lägre resultat än föregående tester.
  Nu klimatkompenserar jag via dem och blir för 25kr/ månaden klimatneutral.
  Lycka till 2019! Jag kommer följa er.
  Med vänlig hälsning,
  Hanna

  1. Hej Hanna!
   Så kul att du tycker om det. Vi har vägt oss på en mängd olika klimatkalkyler och hamnat på ungefär samma resultat (7 ton). Har dock inte vägt in oss på ”Climate Hero”, ska testas. Tack för tipset!
   / Viola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *